+359 884 566272 ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА
Архитектура

Иде голяма промяна на имотния пазар заради извънредното положение

Купувачите и брокерите се настройва към дигитализация заради коронавируса

Иде голяма промяна на имотния пазар заради извънредното положение
Публикувано: 2020-07-13 13:00:48
Професионалният имотен пазар в България се настройва към дигитализация.
Коментира заместник-председателят на национално движение Недвижими имоти Ирена Перфанова: „Това е от гледна точка дали могат да се правят огледи. От гледна точка на интереса, прави ми впечатление, че продължава да съществува от страна на клиентите, макар и не в онова темпо, което беше преди възникналата криза“. 
В София продължава интересът към новото строителство от предимно млади семейства, които имат жилищна нужда и планират да купуват имот с кредит. „Надяваме се банките да имат една добра политика оттук нататък, за да застанат и зад строителните предприемачи, и зад младите хора, които търсят нова среда“, заяви Перфанова. 
Определено раздвижване има при наемния пазар – особено при наемите на офиси. Някои компании излизат от големите бизнес сгради и се насочват в по-малки площи, където са по-малки разходите. „В очакване сме да има някаква промяна в имотния пазар, колко би продължил процесът на промяната и в каква посока и сегменти, в кои квартали и населени места – всичко това зависи колко ще продължи етапът, в който се намираме на изолация. Промяната ще зависи още от предприетите държавни мерки и политиките на банките и на ЕС като цяло“, коментира Перфанова относно бъдещето на сектора.
Извънредното положение ще създаде нови ниши на пазара, в която се търсят иновативната и технологичната среда, в която се комбинират живеене и бизнес, включително търсене на малко повече природа и спокойствие
Иде голяма промяна на имотния пазар заради COVID-19.
„Смятаме, че променената среда ще доведе до завръщане на много млади специалисти от чужбина, някои по-трайно при условие, че технологиите позволяват да се извършва бизнес от разстояние и много от услугите, че бъдат аутсорсвани, включително през граница. Това може да раздвижи още жилищният пазар на наемите“, прогнозира Ирена Перфанова.
London
За информация и детайли по изготвяне на архитектурни проекти и експертна консултация