+359 884 566272 ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА
Архитектура

Тенденции в архитектурата за 2020 година

Тенденции в архитектурата за 2020 година
Публикувано: 2020-07-13 12:19:15
Архитектурните тенденции за следващите няколко години ще бъдат пряко обвързани с ангажимента за устойчиво развитие и устойчива архитектура. Обществото като цяло е настроено към поемането на мерки по опазването на околната среда и архитектурните тенденции показват ясно социалната отговорност по този въпрос. Все по-често ще виждаме употреба на рециклируеми материали, сгради, които са устойчиви и инсталации, които са създадени с грижа за планетата.
Представяме ви някои от тенденциите в архитектурата, които специалистите предвиждат, че ще бъдат актуални в бъдеще:
Индустриален стил в жилищната архитектура
Той се отличава с асиметрични форми в строителството, както при жилищните сгради, така и при друг вид градски постройки. Характеризира се с комбинацията от желязо, дърво, алуминий и дори рециклирана пластмаса, което означава намаляване на строителните разходи. С този стил свързваме още изчистените линии в дизайна и отсъствието на много елементи.
Автоматизация на дома и „умните“ къщи
Това е възходяща тенденция, както при новите сгради, така и при реновираните стари сгради. Автоматизираните системи за контрол на температурата, светлината или сигурността на домовете са все по-търсени. Умната сграда предлага на своите обитатели по-голям комфорт и намалява сметките за потребление. Този вид архитектура е отражение на социалното съзнание за грижата за околната среда и необходимостта да се консумира отговорно.
Отворени и многофункционални пространства
Стремежът да се интегрират различни зони на дома, за да се създаде многовалентна среда, става още по-ясно изразен. Това решение позволява да се наслаждаваме на повече пространство и наличието на отделни зони за цялото семейство.
Кухнята е новият герой
Кухнята традиционно е мястото, в което хората прекарват най-много време. Тенденциите в архитектурата за 2020 г. Поставят акцент върху тази част от дома, като увеличават размерите му и го свързват с трапезарията и всекидневната. Ако пространството позволява, добре е да се постави остров в средата, който да се използва като място за закуска и напитки, и визуално да разделя отделните зони.
Банята като място за релакс
Банята вече е истински СПА център, който можем да имаме в дома си, за да се насладим на време за релакс, благодарение на сауната, джакузита и хамаците, в които можем да се отпуснем и да си почиваме. Новите тенденции в баните са свързани с покрития в много светли тонове или бяло, с плочки, които улесняват почистването и материали, които предават усещането за спокойствие. Душът става основен герой в нея, като сега той е или хидромасажна кабина или е снабден с екран и допълнителни уелнес функции. Мебелите в интериора са семпли, от естествени материали, за да създават усещането за връзка с природата. Естествената светлина и растителност в баните ще допринасят за пълноценната почивка в това пространство.
Бяло, винаги бяло
Бялото в различните си нюанси продължава да бъде главен герой в интериорния дизайн. През 2020 година то ще присъства самостоятелно или в комбинация с други цветове като черно, горчица или сиво. В покритията на стени и подове цветът озарява естествено пространствата и ги разширява визуално. Това е особено важно за малките и тъмни зони в дома.
Реформа, реконструкция, осъвременяване
Стремежът към постигане на най-добри резултати чрез минимизиране на процесите и разходите е една от тенденциите за 2020 година. Това касае както реставрацията на стари сгради и исторически постройки, така и процесите по ремонта на къщи в посока осъвременяване и приспособяване към новите социални изисквания. Този подход има предимството на по-ниската икономическа цена от построяването на нова къща или сграда.
Използване на външните пространства през цялата година
Терасите и балконите могат да се ползват през цялата година, ако бъдат приспособени правилно. Една от тенденциите в архитектурата ще бъдат стъклените заграждения без профили, така наречените стъклени завеси, които ви позволяват да отворите напълно пространството, когато искате да се насладите на хубавото време. Там можете да поставите също подвижни печки, с което да ползвате мястото и през студените месеци на годината.
По-малко шум, повече светлина
Шумът е замърсител, на който сме изложени вътре и извън домовете ни. Ето защо все повече архитектурни проекти се изпълняват с това съображение, като се използват материали, които минимизират шума вътре в сградите. В същото време архитектурната технология се развива, така че сградите да се възползват от естествената светлина, която получават от слънцето. Наблюдава се стремеж да се интегрира изкуственото осветление по възможно най-естествения начин - с лампи, поставени между мебелите, или под формата на индиректна топла светлина.
Тестове с нови конструктивни методи
През 2020 г. ще станат известни някои от резултатите от експериментите с новите строителни системи. Структурите, направени от рециклирани материали, като пластмаса или традиционни строителни методи, ще бъдат приложени, за да се ограничи разрушаването на околната среда и да се минимизират негативите от климатичните промени.
Пасивни къщи
Пасивните къщи са се превърнали във философия на живота и начин на разбиране как трябва да се развива връзката ни с околната среда днес. Архитектурният дизайн в тези домове има за своя основна цел да използват максимално наличните ресурси и да пести енергия. По този начин пасивните къщи не само са по-ефективни за собствениците си, но и допринасят за подобряване на здравето и качеството на живот на тези, които ги обитават.
Казусът с опазването на околната среда и грижата за природата са социални аспекти, които се отразяват и върху архитектурните тенденции за 2020 г. Използването на по-малко замърсяващи материали и изграждането на устойчиви сгради са сред целите на все повече хората и организации по цял свят. Тези архитектурни тенденции ще повлияят на стила, дизайна и интериора на къщите и сградите през следващите няколко години.
London
За информация и детайли по изготвяне на архитектурни проекти и експертна консултация